Mėnesio archyvas: 2020 m. kovo mėn.

Eksportas ir faktoringas

Lietuvos įmonės dažnai neapsiriboja vietine rinka, nes ji yra pakankamai maža ir bendradarbiauja su kitomis valstybėmis. Daugiausiai eksportu užsiima didmeninės prekybos ir transporto sektoriai. 2019 metais pagrindinės šalys, į kurias eksportuojama, buvo Belgija (34,3 procento), Norvegija, Olandija, Švedija, Italija.

Eksportuotojai susiduria su įvairiais iššūkiais, jie turi žinoti tos šalies verslo taisykles, įstatymus. Su kiekvienu klientu būtina pasirašyti sutartį, geriausiai, jeigu ją paruoštų kitos valstybės teisininkai. Prieš bendradarbiavimą su kitos šalie įmone verta patikrinti jos kredito istoriją ir taip apsidrausti nuo nemokių klientų.

Sąskaitų apmokėjimo delsimą išsprendžia faktoringas

Viena iš problemų, su kuria susiduria eksportuotojai į užsienį ta, kad sąskaitų apmokėjimo terminas kitose šalyse yra žymiai ilgesnis nei Lietuvoje. Smulkioms ir vidutinėms įmonėms tai tampa tarsi pagalys ratuose, be apyvartinių lėšų jos negali įsigyti ar pasigaminti prekių kitiems užsakymams. Tokiu atveju pagelbėja faktoringas, kitaip tariant išankstinis sąskaitų apmokėjimas. Kas tai yra – pateiksime pavyzdį. Lino gaminių lietuvių įmonė sudarė sandėrį su Italijos parduotuve ir pardavė savo prekių už 1000 eurų. Sutartyje nurodyta, kad Italijos parduotuvės savininkas atsiskaitys 2 mėnesių laikotarpiu. Taigi, lino gamintojai kreipiasi į faktoringo įmonę ir ši sumoka 1000 eurų iš karto, o paskui tuos pinigus atsiims iš Italijos verslininko. Jeigu šis delstų ar visai nenorėtų apmokėti sąskaitų, faktoringo įmonė keltų ieškinį. Lino gamintojai išvengia laiko gaišimo pinigų išieškojimui. Tiesa, faktoringo įmonei jie sumoka sutartą procentą nuo 1000 eurų sumos.

Skaityti toliau